Het levende beeld

Ontmoetingen met kunst en kunstenaars

In een reeks van lezingen over kunst in opdracht van COC Deventer en de Openbare Bibliotheek spreekt Rob Smolders over en met beeldhouwers die het menselijk lichaam uitbeelden.
Op woensdag 10 november is het gesprek met beeldhouwer Gerhard Lentink. Plaats van handelen: Bibliotheek Deventer Centrum.

Het gesprek met Gerhard gaat over de betekenis die zijn beelden krijgen omdat ze ook gaan over aanraken, verlangen, lijden en kwetsbaarheid.
Lentink: “Ik bezie mijn werk als een gruwelijk traag uitgesproken liefdesverklaring.”
Mensfiguren maken het mogelijk dat kijkers zich ermee identificeren. Ze spelen  met identiteit, met de verhouding tussen lichaam en persoonlijkheid, en met de betekenis die een mens kan hebben voor anderen.

Gerhard Lentinnk

Gerhard Lentink, geboren in Deventer, verliet op achttienjarige leeftijd het ouderlijk huis om aan de kunstacademie in Breda te gaan studeren.
Daarna wijdde hij zich precies aan dat wat je niet zou verwachten van een gereformeerde babyboomer: de naakte menselijke figuur, op ambachtelijke wijze gehakt uit hout.

Zijn inspiratie haalt hij uit de beeldhouwkunst en literatuur vanaf het begin van de westerse beschaving. Modieus kun je hem niet noemen, wel eigentijds en bereid tegen de tijdgeest in te gaan.

Gerhard Lentink woont en werkt in Dordrecht, die andere authentiek gebleven stad aan de rivier. Zijn werk bevindt zich in openbare gebouwen, museumcollecties in binnen- en buitenland en bij particulieren. Beeldengalerij Het Depot in Wageningen bezit een  groot aantal van zijn beelden. In de tentoonstelling De Man (2018, Brink 16) was hij vertegenwoordigd met het grote beeld Elegieënengel – Die Stadt der Gedanken.

Zijn beelden zeggen iets over geschiedenis, mythologie en ook over het mens zijn nu

——————————————

De lezingenreeks wordt georganiseerd in samenwerking met Bibliotheek Deventer. Net als het COC vindt de bibliotheek maatschappelijke bewustwording en emancipatie door middel van debat belangrijk. Met dank aan de Gemeente Deventer (Kleintje Cultuur) voor het verstrekken van een aanvullende subsidie.

DATUM 10 september 2021
LOCATIE Bibliotheek Deventer Centrum
SPREKER/GESPREKSLEIDER Rob Smolders (www.altijdvandaag.nl)
TOEGANGSPRIJS € 7,50 inclusief drankje
AANVANG 20.00 uur
AANMELDEN www.bibliotheekdeventer.nl (Agenda)

Reservering verplicht in verband met coronamaatregelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven