Atelier Acht
Atelier Acht

- kunst en cultuur in Deventer -
- informatie en participatie -

Skip Navigation Links

Voorleestips

Aandacht voor voorlezen

Jaar van het voorlezen 2013Nu de Nationale Voorleesdagen van 2013 voorbij zijn, stopt Atelier Acht met de dagelijkse voorleestips. Omdat 2013 Het jaar van het voorlezen is, blijven de tips wel op de site staan en worden aangevuld met relevante nieuwe tips. De tips zijn in de volgende categorieën ondergebracht:

 

Terug naar boven

Baby's

Baby’s houden van contrasten. Daarom zijn zwart-witplaatjes en -foto’s voor hen heel geschikt. Stoffen voel- of knisperboekjes geven veel te ontdekken en houden de aandacht vast.

Veel ouders vinden praten met hun baby lastig, maar de baby vindt het heerlijk om uw stem te horen en klanken op te vangen. Zingen kan altijd net als korte rijmpjes opzeggen. In de bibliotheek zijn boeken met babyrijmpjes. Hier onder een paar voorbeelden.

Herhaal dagelijks handspelletjes met korte rijmpjes. Bijvoorbeeld bij het verschonen:
De maan is rond (teken een cirkel op de babybuik)
Hij heeft twee oogjes (stip de buik twee keer aan)
een neus (stip de buik één keer aan)
en een mond (geef een kusje op de buik).

Voor een baby kunt u vertellen waar u mee bezig bent, zingen of versjes opzeggen. Bijvoorbeeld vóór het voeden:
Appelsien, laat je zien!
Pas maar op,
of ik eet je op.
Happen maar!

Wanneer dit bij herhaling gebeurt weet de baby al snel wat er daarna komt.

Een rijmpje bij het instoppen. Breng de deken of het dekbed geleidelijk vanaf de voetjes tot de schouders:
Eerst je teentjes
dan je beentjes
dan je buikje en je armen
Dan komt het dekentje je verwarmen
.

Maak er een gewoonte van zodat de kleine de woorden gaat herkennen.

Speel vaak het zelfde spelletje zodat de baby het gaat herkennen en naspelen. Pak de kleine handjes en speel mee:
Klap een in je handjes blij blij blij.
Op je bolle wangetjes allebei.
Klap eens in je handjes blij blij blij.
Op je ronde knietjes allebei.
Klap eens in je handjes blij blij blij.
Kom, je krijgt een zoen van mij.

babiesOmdat babytaal naast geluidjes heel non-verbaal is, blijkt dat gebarentaal op verrassende wijze bijdraagt aan de taalontwikkeling en woordenschat. Kijk maar eens op wapperkids. Workshops en cadeau- en boektips.

Bent u al door het consultatiebureau geattendeerd op BoekStart? Heeft u de waardebon al gekregen? Daarmee kan de baby gratis lid worden van de bibliotheek en bovendien krijgt u een koffertje met boekjes en een liedjes- cd. De bibliotheken hebben een speciale babyhoek ingericht met boeken voor baby’s van 2-12 maanden.

Terug naar boven

Voorleestips voor baby's van bijna 1 jaar:

Baby’s eerste boekje over kleine baby’s
Keith Furnival
Gewatteerd babyboekje met kleurenfoto´s van baby´s die spelen, kruipen. lachen, slapen en nog veel meer. Kleintjes vinden het leuk om naar andere kinderen te kijken.

Raad eens hoeveel ik van je hou: knuffelboek
Sam McBratney
Dit zachte stoffen babyboek gaat over Grote Haas en Hazeltje, die verschrikkelijk veel van elkaar houden, zóveel dat ze het bijna niet onder woorden kunnen brengen. Op de stoffen, met schuimplastic gevulde pagina´s laat Hazeltje op drie manieren zien hoeveel hij van Grote Haas houdt.

Daar buiten loopt een schaap: Liedjes voor de allerkleinsten
Mies van Hout
Mooi verzorgd prentenboek, waarin veel is te zien, met twaalf traditionele liedjes als: ´Klap eens in mijn handjes´, ´Ozewiezewoze´ en ´Poesje mauw´.

Stem mee op het babyboek van het jaar 2013! BoekStart roept een nieuwe boekenprijs in het leven voor de jongste categorie, 0-1,5 jaar: BoekStart Babyboekje van het Jaar. De aanleiding voor dit initiatief is het vijfjarig bestaan van BoekStart en het Jaar van het Voorlezen 2013.

Op zoek naar een origineel cadeau? Kijk bij Kjoek.nl naar kinderboeken en vind een boek waarin de naam van het net geboren of jarige kind in voorkomt.

Kijk op de website van Nijntje: Kijk dit is Nijntje, dit ben ik. Cadeautip of leuk om zelf te hebben. Plaats een foto van uw kind in dit fotoboek van Nijntje. Zie hier het boekje en leuke filmpjes.

Terug naar boven

Peuters

Voor peuters en kleuters is voorlezen goed omdat zij met plezier leren luisteren en nieuwe woorden oppikken. Dat gaat nog sneller als het echte boek met een digitaal prentenboek gecombineerd wordt. Kijk maar eens op www.wepboek.nlpeuters

Peuters houden van kleur. Een boek met heldere kleuren ziet er uitnodigend uit. Uw peuter zal het pakken.

Het Nederlands Gebarencentrum wil graag een bijdrage leveren aan de Nationale Voorleesdagen en heeft daarom met toestemming van Uitgeverij Leopold een vertaling gemaakt van het Prentenboek van het Jaar 2013 ‘Nog 100 nachtjes slapen’ van Milja Praagman.

Wie kent hem niet, de zeurende koppige peuter...

Kom nou, Bommes!
Jane Simmons
Bommes is zo'n koppige 'peuter'. Zijn moeder blijft hem maar roepen, maar eendje Bommes gaat lekker zijn eigen gang.

Tijn is boos
Betty Sluyzer
Tijn heeft zijn dag niet. Hij stampvoet, huilt en kijkt heel boos bij alles wat hij doet. Prentenboekje over peuterdrift, om voor te lezen en samen te bekijken.

Peuters verheugen zich op het nieuwe broertje of zusje. Maar als de baby er is, is dat niet altijd even makkelijk voor de peuter. Het is de kunst uw kind te betrekken bij van alles rondom de baby.

Beschuit met muisjes
Elle van Lieshout
Wat is de nieuwe baby klein! Sam is nu echt de grote broer. Hij mag opa helpen beschuitjes smeren en véél later naar bed dan de baby!

Jelle en de baby
Jacques Vriens
Jelle krijgt een broertje of een zusje. Spannend hoor, dat wachten op de nieuwe baby! Maar als Evi eenmaal is geboren, moet Jelle toch wel even aan haar wennen.

Liselotje krijgt een zusje
Marianne Busser en Ron Schröder
De koningin heeft een dikke buik. Er groeit een kindje in. Als Roosje eindelijk geboren is, is iedereen blij. Maar de koning vindt het ook wel een beetje moeilijk. Hij zou zo graag met het nieuwe baby´tje willen spelen. Of dat kan...?

Klank, rijm en ritme zijn goed voor de taalontwikkeling van kinderen ook al begrijpen ze er niets van...

Daar buiten loopt een schaap: Liedjes voor de allerkleinsten.
Mies van Hout
Mooi verzorgd prentenboek, waarin veel is te zien, met twaalf traditionele liedjes als: ´Klap eens in mijn handjes´, ´Ozewiezewoze´ en ´Poesje mauw.

Hop, hop paardje. Zingen en spelen met je kindje
Truusje Vrooland-Löb
Bundeltje bekende (wiege)liedjes en versjes met beweegspelletjes, onderverdeeld in zeven categorieën, van schootliedjes, liedjes met bijbehorende handgebaren, versjes voor op de grond, versjes over eten, voor in bad tot versjes voor het slapengaan.


Terug naar boven

Verder naar meer tips...