Atelier Acht
Atelier Acht

- kunst en cultuur in Deventer -
- informatie en participatie -

Skip Navigation Links

Activiteiten buitenshuis - Archief

Tentoonstelling "DE MAN"  2018

Van 20 juli t/m 2 september 2018 organiseerde COC Deventer  de tentoonstelling
" DE MAN: - mannelijk naakt in vele gedaanten" in de Kunsthal van KunstaanZ op de Brink in Deventer.

DE MAN

De man en zijn gedrag staan meer dan ooit ter discussie. Maar hoe je hem ook wenst te zien, hij mag gezien worden. DE MAN.

Een tentoonstelling over het mannelijk lichaam in de hedendaagse kunst, met werk van Paul van Dongen, Sam Drukker, Herman Gordijn, Wim Izaks, Bas Meerman, Melle, Edith Meijering, Ronald Ophuis, Matthijs Röling, Sierk Schröder en Co Westerik.

Het initiatief en de organisatie van deze tentoonstelling kwam van COC Deventer, waaraan ook Ids Zandleven deelnam. Doel was het denken in stereotypen te doorbreken en de tolerantie voor wie we zijn te vergroten.
Huiskameractiviteiten - Archief

Muziek bij de buren 2017

Zondag 10 december 2017. Ook dit jaar stelden we onze huiskamer weer ter beschikking voor "Muziek bij de Buren", dit keer met een optreden van zangeres Karin de Boom met Bas Witteveen op de vleugel. Uitgebreide informatie is te lezen in arial adhoc a2

Karin de Boom Bas Witteveen
Karin de Boom Bas Witteveen

Muziek bij de buren 2016

Op zondag 11 december 2016 deden we voor het eerst mee aan Muziek bij de buren. Bij ons in de huiskamer traden op Nathalie Booij, zang en Mark Pardijs, gitaar. Uitgebreide informatie is te lezen in arial adhoc a1

Nathalie Booij en Mark Pardijs
Nathalie Booij en Mark Pardijs

Voorjaar 2015.

Ook dit jaar werden er weer EPTA piano graadexamens afgenomen in Atelier Acht. Twee keer zelfs, op 28 maart en op 11 april, met in totaal 17 kandidaten.

12 juli  2014: kunst aan de muur en theater in de tuin

Op deze zaterdag vond een bijzonder huiskamer- en buitengebeuren plaats omdat de verjaardag van Ids met een expositie en een theatergezelschap gevierd werd. Theatergroep Draadloos (zie ook Arial 6 pagina 30) voerde het stuk 'In zeven sloten' op waarin alle fases uit het leven aan bod kwamen en wensen, verwachtingen en dromen zowel verrassend als herkenbaar verbeeld werden.
Met Joke Proper stelden we een mooie collectie samen uit haar serie naakten en gaven het geheel de titel 'Lichaamstaal'. Meer over Joke in Arial 3
Joke werkt zowel figuratief, abstract als driedimensionaal. Zij schildert het liefst mensen maar heeft ook een heel eigen stijl in landschappen. In 'Lichaamstaal' spreekt haar zoektocht naar schoonheid, kwetsbaarheid en emotie zeer tot de verbeelding.
Na de 'officiële' opening kregen alle genodigden een boekje 'in zeven sloten' met daarin alle werken uit de expositie. In dat zelfde boekje zijn zeven impressies uit het leven van Ids verwoord en verbeeld.

004 7  
     

1 juni 2014: huiskamerconcert met boekpresentatie

Hans PayensDe huiskamer van Atelier Acht zat op zaterdag 1 juni bomvol. Zelfs de vide werd in beslag genomen. Enerzijds was er zoveel belangstelling omdat Lie Belleke het levenslicht zag, anderzijds trok het optreden van Hans Payens veel mensen omdat inmiddels wel bekend is dat hij op heel natuurlijke wijze chansons van Nederlandse chansonniers vertolkt.
Hij zong vol overgave klassiekers van Boudewijn de Groot, Jaap Fischer, Herman van Veen en Joost Nuissl en omlijstte de muziek met verhalen rondom deze zangers.

 

Vliegende Lie BellekesLie Belleke, een prentenboek voor peuters en kleuters is het eindresultaat van de verhalen-wedstrijd die Atelier Acht in 2013 uitschreef. Het boekje werd door de auteur, Inge Strijker en de illustrator, Marian Hage, op verrassende wijze gepresenteerd waarmee zowel nieuwsgierigheid als belangstelling van de gasten aangewakkerd werd. Terwijl Inge een door haar zelf geschreven gedicht voorlas over het drama wat zich afspeelde voor de geboorte van het beestje, tekende Marian daar de illustratie bij. Met de levensgrote projectie op de muur waren de gasten getuige van de dwaling van dat lieve kleine beestje dat niet wist wie ze was en waar ze vandaan kwam. Signeersessie

Vervolgens werd iedereen het verhaal ingetrokken door de zachte en melodieuze voorleesstem van de vijfjarige Veerle en haar vader Stephen. Tot slot was iedereen er getuige van dat de dochters van schrijver en illustrator de eerste exemplaren van Lie Belleke uit de lucht plukten. Lie Belleke

 

 

 

 

Deze tot de verbeelding sprekende middag vol muziek, poëzie en prenten werd afgesloten met een signeersessie en een gezamenlijke maaltijd voor wie dat wilde. Lie Belleke is vormgegeven en uitgegeven door Atelier Acht en gedrukt door Drukkerij De Kroon. Het is te koop bij Boek en Kantoor Korten in Olst.


20 mei 2013: huiskamerconcert en kunst aan de muur

Op 20 mei zat de huiskamer van Atelier Acht weer vol belangstellenden, nu voor drie jonge pianisten. Zij brachten een gevarieerd programma van licht klassieke muziek. We luisterden onder andere naar: Rêverie van Debussy, gespeeld door Selma Noordergraaf, Chopin etude op. 25 no 1 gespeeld door Janniek Klein Zandvoort, en: Natural Mind, gecomponeerd en gespeeld door Davin Mosterd

Allen zijn leerlingen van de pianolespraktijk Rianne Hoek van Dijke in Wijhe en hebben intussen pianograad examens op niveau D gehaald. Davin Mosterd was winnaar van de Salland’s Got Talent wedstrijd in maart 2012! Vlieland vanuit Dodemansbol
Janniek
Selma Onder de parasol
Mandala Zoals gebruikelijk werd de muziek omlijst met kunst aan de muur. Deze keer waren het schilderijen van de in Zutphen wonende beeldend kunstenaar Henk op den Dries en Mandala's van Linda op den Dries. Beide gaven achtergrondinformatie over de werkwijze en de betekenis van hun kunstuitingen.

 

Na afloop een drankje en een hapje en voor een aantal gasten een maaltijd.

Het werk van Linda en Henk kan, uitsluitend op afspraak, bekeken worden in Atelier Acht. info@atelieracht.nl

.

23 februari 2013: huiskameroptreden met Ben Hartemink, performer van literaire verhalen en Frans Rentink, fotograaf: verhalen in woord en beeld.

Ben HarteminkOmdat het vakantie was waren er behoorlijk wat afmeldingen, maar uiteindelijk vulde de kamer zich aardig met 19 mensen. Ben Hartemink vindt omschrijvingen als 'meesterverteller' en 'ze hingen aan zijn lippen' overdreven uitspraken. Toch ontkwam hij na afloop niet aan het ontvangen van complimenten en was het een feit dat iedereen ademloos naar zijn prachtige stem en intonatie had geluisterd waarmee hij de verhalen een eigen kleur gaf. Hij vertelde uit: 'Dag des oordeels' van Salvatore Satta: Don Priamo 'Land van glas' van Alessandro Baricco: Jun 'Josephina', een kinderboek van Jaap Robben en Merel Eyckerman.

 

 

 

Frans RentinkIn de woonkamer en de gang hing het werk van Frans Rentink waarvan het formaat en kleurgebruik er voor zorgden dat je dit niet over het hoofd kon zien. Frans toonde tijdens de pauzes ander werk op een schildersezel en gaf daar achtergrondinformatie bij. Na de verhalen van Ben nam Frans de gasten mee naar de foto's aan de wanden en met een drankje in de hand genoot iedereen van zijn toelichting en de diversiteit van zijn werk. Er hing abstract en realistisch werk waarbij enerzijds naar voren kwam dat fotografie met een digitale bewerking kan leiden tot een kleurrijk transparant spel. Anderzijds slaagt Frans er keer op keer in houding en gedrag van mensen op een natuurlijke manier vast te leggen. Zoals in de aankondiging van deze middag al stond: pijnlijk ontroerend en/of van adembenemende schoonheid. Niet voor niets dat er deze middag werk van hem werd verkocht.

Na afloop bleef een deel van het gezelschap eten waarbij bleek dat de belevenissen van de voorafgaande uren zeer tot de verbeelding hadden gesproken.


4 november 2012: Huiskamerconcert met Francine Scharrenberg, sopraan, Hans Albrecht, piano en presentatie: Arja Albrecht.
Kunst met Jasmijn Twilt, installaties en etsen.

vleugel

Francine Scharrenberg en Hans Albrecht vormen sinds 2006 een duo en geven regelmatig concerten in de regio, o.a. in de dorpskerk te Bathmen en de Doopsgezinde Kerk in Zwolle. Francine heeft enkele jaren zangles gehad bij de Zwolse sopraan Clara de Vries. De laatste twee jaar heeft zij les van de bekende sopraan Hanneke de Wit. Hans is al een aantal jaren leerling van Gert Jan van der Weerd, docent aan het conservatorium te Zwolle. toeschouwersHoewel zij beiden geen professionals zijn, streven ze er naar om muziek te maken op een zo hoog mogelijk niveau. Zij volgden diverse workshops en op het Euregio Vocalistenconcours behaalden zij -in diverse categorieën- een 1ste en 2e prijs.

Jasmijn Twilt studeert autonome beeldende kunst aan ArtEZ hogeschool voor beeldende kunsten in Zwolle. Ze is derdejaars. In september 2012 deed ze mee aan de kunstroute van ’t Sal, waarvan ze ook lid is. Eerder produceerde ze kijkdozen voor films voor het festival Kunst& aan ’t water in 2010. Jasmijn maakt onder andere etsen en installaties geïnspireerd door Jean Tinguely.

De aanwezigen zorgden voor een goed gevulde huiskamer en werden allen geraakt door de prachtige stem van Francine. Naast klassieke stukken van o.a. Vivaldi en Liszt, zong zij twee Nederlandstalige liedjes: De vlieg Eulalie van A.M.G.Schmidt en, heel ontroerend, De seizoenen van Ivo de Wijs. Hans speelde niet alleen de begeleiding maar ook enkele stukken solo waaronder een nocturne in cis klein van Chopin.

De ideale wereldJasmijn vertelde gedreven over haar manier van kunst maken en wat ze teweeg wil brengen. In het virtuele tijdschrift op deze site, Arial, vertelt ze daar meer over.

 

25 februari 2012: Huiskamerconcert met Esther de Vos, sopraan, Arjan Eek, klarinet en Rianne Hoek van Dijke aan de vleugel . Kunst van Charles Michels

Het huiskamerconcert in Atelier Acht, op 25 februari was druk bezocht en mede daardoor zeer geslaagd. De huiskamer was volledig bezet en alle bezoekers hebben genoten van een gevarieerde muzikale wandeling door de tijd. Zij werden hierin meegenomen door drie beroepsmusici uit de regio: Esther de Vos, sopraan, Arjan Eek, klarinet en Rianne Hoek van Dijke, piano. Met vakkundig en enthousiast gebrachte zang, piano- en klarinetmuziek uit de renaissance, de barok, de klassieke tijd en de romantiek oogsten ze keer op keer applaus. Dit optreden was de eerste activiteit van Atelier Acht en ging gepaard met een schilderijententoonstelling van de Deventer illustrator en schilder Charles Michels. Mooie grote werken in aansprekende kleuren omringden het publiek en gaven daarmee een extra dimensie aan dit muzikale optreden.

Esther

Charles kon het niet laten om tijdens het optreden een tekening van Esther te maken.


musici

Huiskamer

gang

Galerie

boom

Charles Michels: Boom

Externe links (openen in een nieuw window)


Esther de Vos, mezzo-sopraan
Arjan Eek, klarinet
Rianne Hoek van Dijke, piano
Charles Michels, Illustrator/schilder


2 november 2011 Boekenparty

Voorloper van de activiteiten van Atelier Acht was een voorlichtingssessie op de Openbare Basisschool De Kakelhof in Hoederloo over kinderboeken. Een boekenparty is een soort Tupperware party waarbij tweedehands boeken voor gereduceerde prijs werden aangeboden.