Atelier Acht
Atelier Acht

- kunst en cultuur in Deventer -
- informatie en participatie -

Skip Navigation Links

Voorleestips

Aandacht voor voorlezen

Jaar van het voorlezen 2013Nu de Nationale Voorleesdagen van 2013 voorbij zijn, stopt Atelier Acht met de dagelijkse voorleestips. Omdat 2013 Het jaar van het voorlezen is, blijven de tips wel op de site staan en worden aangevuld met relevante nieuwe tips. De tips zijn in de volgende categorieën ondergebracht:

 

Kleuters

Terug naar bovenkleuters

Voor peuters en kleuters is voorlezen goed omdat zij met plezier leren luisteren en nieuwe woorden oppikken. Dat gaat nog sneller als het echte boek met een digitaal prentenboek gecombineerd wordt. Kijk maar eens op www.wepboek.nl

in Appelmoes van Kaas Verplancke wordt de relatie tussen een vader en zijn zoon verbeeld. Niet alleen de stoere en lieve kanten van de vader worden belicht maar ook de manier waarop hij het soms laat afweten. Dan zien we hem onderuit gezakt en ingedommeld voor de televisie zitten. Janneman staat er in compleet voetbaltenue naast en trekt hem teleurgesteld aan zijn mouw. Appelmoes: Een filmpje

Lees en bekijk samen met uw kind Schatje en Scheetje van Erik van Os en Elle van Lieshout en luister en leer het liedje dat Erik er bij gemaakt heeft.

Als mama erachter komt dat er een luis op Jan zijn hoofd woont is het huis te klein. De jacht op Piet wordt ingezet met gemene shampoo en een harde kam. Net zolang tot Piet verdwenen is... Tenminste, dat denkt mama. Een heerlijk verhaal van Erik van Os, te leen in de bibliotheek en hier te bekijken.

1oo nachtjesMonkie is een boek zonder tekst maar met een duidelijk verhaal. Iedereen kan dit verhaal op eigen wijze vertellen. De prenten zijn heel gedetailleerd. Alle seizoenen komen voorbij terwijl Monkie van alles meemaakt. In bijgaand filmpje heet het jongentje Jo. Bij het boek is het leuk de naam van uw eigen kind te gebruiken.

Voor kinderen van 4 tot 6 jaar staat hier een filmpje waarin het prentenboek van het jaar 2013 wordt voorgelezen.

In Bibi gaat naar de bieb van Anna MacQuinn en Rosalind Beardshaw gaat Bibi elke dinsdag met haar moeder naar de bibliotheek. Al ruim van te voren zit ze klaar, zó verheugt ze zich erop! Dit boek is ook als app voor de iPad te downloaden in de app ´Appybook

Terug naar boven

3e groepers

Eerste leesboekjes zijn ingedeeld op het leesniveau van de leerling. Veel uitgevers en bibliotheken hanteren deze methode. Voor groep drie is dat als volgt weergegeven:
AVI-start: gemiddeld leesniveau bij de start in groep 3
AVI-M3: gemiddeld leesniveau midden groep 3
AVI-E3: gemiddeld leesniveau eind groep 3
Advies: Let niet te veel op die niveau- aanduiding want elk kind leert lezen in zijn eigen tempo. Laat uw kind zelf een boek kiezen dat aansluit op zijn belevingswereld en bekijk het samen. Lees, waar nodig, stukjes voor en praat daar samen over.

groep 3Eerste leesboekjes hebben korte woorden en korte zinnen. Schrijvers vinden het lastig om daar een goed lopend verhaal van te maken. Gelukkig zijn schrijvers in geslaagd er wel een mooi verhaaltje van te maken. Hieronder een paar titels waarvan het leuk is ze eerst voor te lezen en daarna, na een aantal maanden leesonderwijs ze door uw kind zelf te laten lezen. Niet alles is nog te koop maar wel aanwezig in de bibliotheek.

Pauw aan de top
Erik van Os en Elle van Lieshout
Volgens zijn vriendjes zingt Pauw zo mooi, dat hij mee moet doen aan een de tv-serie 'De Top', een talentenjacht .Pauw wordt in de eerste ronde al naar huis gestuurd. Hij zingt zijn grote teleurstelling weg in het weiland, waar al zijn vriendjes hem horen. Elke pagina heeft een of twee grappige vrolijk gekleurde tekeningen die passen bij de tekst. Opvallend is dat de deelnemers aan de talentenjacht en hun vriendjes uitgebeeld zijn als aangeklede dierfiguren, terwijl de twee juryleden mensen zijn.

Ik ben ik
Joke van Leeuwen
De versjes in dit boek zijn de eerste maanden in groep drie nog niet zelf te lezen omdat het moeilijk is èn nieuwe woorden te lezen èn de samenhang tussen woorden en zinnen te zien. Maar omdat de humoristische en originele versjes inhoudelijk goed aansluiten bij deze leeftijdsgroep is het heel leuk ze voor te lezen zodat uw kind de verbanden wel ziet en ervaart. Het in een later stadium zelf lezen gaat dan meestal heel goed.

Dag Vos, dag Haas!
Sylvia Vanden Heede en Thé Tjong-Khing
Bundel met veertien verhalen over Vos, Haas en veel van hun vrienden: Uil, Iek, Pluim en Ever, die in een leren pak op zijn motor het verhaal binnen komt denderen. De verhalen bevatten steeds moeilijke woorden binnen de 3 AVI-niveaus van groep 3. Heel geschikt om samen te lezen en om voor te lezen.

En hier nog een paar lekkere voorleesboeken

Heel veel Jubelientje
Hans Hagen en Philip Hopman
Bundeling van vier eerder verschenen verhalen over Jubelientje: Jubelientje legt een ei, Jubelientje vangt een vriendje, Jubelientje ontploft en Jubelientje wil winnen. Lees, luister en kijk naar meer over Jubelientje.

Abeltje en De A van Abeltje
Annie M.G.Schmidt en Thé Tjong-Khing
Abeltje is de kleine liftjongen van het warenhuis Knots. Op een dag drukt hij op het bovenste knopje van de lift. En dat is het begin van een lange, spannende liftreis over de hele wereld. In het tweede deel komen de liftreizigers nog eens bij elkaar en dat is dan weer een aanleiding tot nieuwe, dwaze avonturen.
Bijzonderheden: Herdruk van een boek uit 1955. Het boek is ook verkrijgbaar op dvd.

Waar is de taart?
Thé Tjong-Khing
Het eerste deel van drie over de taart. Thé Tjong-Khing laat zien dat humor en fantasie ook zonder woorden kunnen. Een hilarische zoektocht om alle verhalen tot een goed einde te brengen en het gaat er hier en daar hard aan toe. Elke pagina zit vol kleine details en het boek heeft zoveel verhaallijnen dat je steeds nieuwe dingen ontdekt. Een heerlijk boek om samen te kijken en zoeken naar oorzaak en gevolg.

Kijk naar meer boeken van Thé Tjong-Khing. De sprookjesboeken met bekende sprookjes zijn speciaal geschreven voor jonge kinderen.

Gaan jonge kinderen en klassieke muziek samen? Zeker met het verhaal over Assepoester bij de muziek van Sergei Prokofjev. Neem daarbij de aangename vertelstijl van Marjolijn Hof en de fraaie illustraties van Martijn van der Linden en het wordt een klein feest. En er is meer, kijk maar!

Terug naar boven

Animaties en filmpjes

Een boekentip: Kleine muis zoekt een huis. Koop of leen het boek in de bibliotheek. Lees het voor en bekijk samen de animatie Herhaal dit zo vaak als uw kind dat wil en de woordenschat neemt hoorbaar toe!

Samen de geluiden van dieren nadoen kan op een kinderboerderij of in de dierentuin, maar ook lekker samen met een boek. Boeken over beesten doen het heel goed. Neem bijvoorbeeld Piep! allemaal dieren waarmee o.a. een koe, een kip en een poes nagedaan kunnen worden.

Lekker samen liedjes zingen met het babyprogramma op YouTube

Kijk samen naar Meelezen met Nijntje over huizen, school, de markt, het bos, buiten spelen en meer. Zie hoe de woorden geschreven worden. Alle woorden worden steeds herhaald zodat uw kind de woorden gaat herkennen in gesproken en geschreven teksten en in de illustraties.

Lekker lezen mat Lassa. Kijk voor de boekjes in de bibliotheek of boekhandel. en kijk voor leuke bezigheden met Lassa op de website. Genoeg te doen!

Prentenboeken die qua vorm en inhoud een eenheid vormen en waarbij tekst en illustraties elkaar aanvullen in treffende woorden en verrassende beelden hebben grote zeggingskracht. Bijvoorbeeld Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft

Van Kikker móét je wel houden. Kijk hier naar Kikker en zijn vriendjes.

In het boekje Waar is Dribbel? vinden kinderen het spannend om overal achter en onder te kijken. Dribbel is niet te vinden maar overal zitten wel andere dieren. Kijk samen naar het filmpje en doe steeds of u er van overtuigd bent dat Dribbel er nu wel in, onder of achter zit. Door het rustige tempo kunnen de alle dieren benoemd worden. Al snel weet uw kind wie waar zit.

Er zijn meer filmpjes van Dribbel. Als Waar is Dribbel? een paar keer bekeken is, neem dan eens een ander. Zoek op YouTube op Dribbel.

Kinderen kijken graag naar andere kinderen. Hier komt alles aan bod. Kijken, zingen, gebaren en luisteren. Ook hier geldt: herhalen en herhalen.

Prentenboek van het jaar 2011: Fiet wil rennen. Bekijk het boek en de animatie .

Leen bij de bibliotheek het prentenboek van het jaar 2012: Mama kwijt en bekijk, om en om, het boek en deze animatie .

Van Ik wil die krijgen kleuters niet gauw genoeg.

Terug naar boven

Achtergrondinformatie

Kleine Ezel en het zwarte schaapje  is het tiende prentenboek over Kleine Ezel. Kijk en luister hier hoe de boeken over Kleine Ezel tot stand komen. 

Nog een kennismaking met de maker van prentenboeken. Hier Wouter van Reek over zijn Keepvogel die de dingen in de wereld onderzoekt of ontdekt.

Vind hier inspiratie voor het inrichten van een eigen boekenhoek.


Terug naar boven