Atelier Acht
Atelier Acht

- kunst en cultuur in Deventer -
- informatie en participatie -

Skip Navigation Links

Kijk Wijhe

'Gestrikt verleden'

Een ontroerende foto-expositie van Ellis Blom en Veerle Koch

Deze expositie was tot en met 29 mei 2013

Affiche Gestrikt verleden De fotografen Ellis Blom en Veerle Koch beten met foto's uit de jaren dertig, veertig en vijftig de spits af bij KIJK in Wijhe.
Ellis volgde de fotovakschool in Apeldoorn en Veerle de Academie voor schone kunsten in Antwerpen. Na de fotovakopleiding is Ellis een geheel eigen weg ingeslagen waarin zij altijd op zoek is naar communicatie, confrontatie en emotie zodat haar foto's blijven boeien. (foto's)

Ellis en Veerle vormen het samenwerkingsduo Blom en Koch waarmee zij regelmatig aan langdurige projecten werken en elkaar daarin stimuleren. Voordat zij 'Gestrikt' samenstelden was er het grote project 'Stemmingen'. Met deze fotoserie brachten zij gevoelens en emoties raak in beeld zoals verdriet, eenzaamheid, dood, verwarring, verstilling en liefde. Ria Meeuwse

 

 

Voor 'Gestrikt' zijn Ellis en Veerle op zoek gegaan naar foto's van meisjes die zijn gefotografeerd met een grote strik op het hoofd. Op een oproep in de krant hebben heel veel mensen gereageerd met foto's van uiteenlopend formaat en kwaliteit. De foto's werden uit dozen en fotoalbums gehaald en soms zelfs nog in een lijstje gebracht of opgestuurd. Daarbij kwamen natuurlijk herinneringen en verhalen los. Alle foto's zijn opnieuw gefotografeerd en niet geretoucheerd zodat ze de authentieke sfeer uitstralen.

Vanaf mei werden de beelden aangevuld met enkele foto's van kinderen in de 2e wereldoorlog, verzameld en in een boek uitgebracht door Guus Luijters. Het boek, 'In Memorium' is een indrukwekkend monument van meer dan duizend pagina’s, waarin wordt geprobeerd om 17.964 kinderen uit de anonimiteit van het grote getal te halen. Ze krijgen hun naam terug en waar mogelijk weer een gezicht. Het gaat om alle kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Nederland zijn gedeporteerd. Uitgever: Nieuw Amsterdam, ISBN: 9789046812303 Kijk en luister hier naar Guus Luijters. (atelieracht.nl/arial nummer 2 pag.25)

Expositie niet gezien? Kijk op www.ellisblom.nl